Wednesday, June 07, 2006



På nationaldagen firade vi med äkta svensk mat... eller nej... det gjorde vi inte. I stället grillade vi en massa godsaker. Hamburgarna, som köpts färska på Ica håller mycket högkvalitet och smakar bra. Det är också skönt med burgare som redan från början är rätt form, rätt storlek och platta (något som burkar bli ett problem för mig). Vi provade även ett recept på grillad paprika från Ica, som modifierades lite. Till det hela serverades enkel Tabboleh och enkel Hummus. Egentligen kräver de här rätterna bättre råvaror, men när man inte hinner så funkar receptet nedan bra.

Enklare tabboleh
1 dl bulgur
2 tomater
12 cm purjolök (egentligen salladslök)
fryst finhackad persilja (egentligen hackad färsk bladpersilja)
saft från 1/2 citron
olivolja

Koka upp vatten och slå över 1 dl vatten över bulguren. Täck med lock och låt stå och svälla i 15 minuter.
Hacka tomaterna och purjolöken.
Rör ner tomater, purjolök och persilja (ganska mycket) i bulguren.
Pressa över citron och häll över några matskedar olivolja.
Smaka av och ha på mer olja och citron om det behövs.


Hummus blir alltid bäst om man kokar kikärtorna själv eller köper riktigt bra konserv. Jag har provat Ica och Zeta och ingen är jättebra.

Hummus
1 burk kikärtor (eller motsvarande kokta kikärtor)
olivolja
1 vitlöksklyfta
saft från 1/2 citron
vatten
tahini (kan uteslutas, men jag gillar nötsmaken)

Mixa kikärtor (utan spad) med 1/2 dl olivolja, lite vatten och citronsaft till en fin smet. Späd med mer vatten och olja tills röran känns bra.
Pressa i vitlök och tahini (efter smak) och mixa igen.
Häll upp i skål och servera med pitabröd.

Grillad paprika med getost
1 paprika
80 gram getost (chevre)
1 msk honung
olivolja

Dela paprikan i två delar, pensla utsidan med olja.
Riv getosten och blanda den med flytande honung. Har man inte flytande honung kan man värma annan honung snabbt i microvågsugn.
Fördela getosten i paprikorna. Salta och peppra.
Grilla paprikaan i ungefär 8 minuter.

Maten serverades sedan med grillad hamburgare och pitabröd. Allting blev väldigt gott, förutom paprikan. Jag gillar inte riktigt det söta ihop med getosten. Dessutom blev konsistensen lite konstig, getost ska vara krämig och inte rinnig och varm. Gör jag om det så blir det utan honung i.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home