Monday, January 16, 2006



För några veckor sedan lagade jag en god soppa ur min thaikokbok. Det var en ganska tunn soppa som vi åt som förrätt, men jag tänkte att det nog platsar som en hel måltid med lite mer innehåll. I dag gjorde jag en soppa med receptet i bakhuvudet.

Sötstark thaisoppegryta

1 liter hönsbuljong (av tärning går bra)
1 röd chilifrukt
5 torkade limeblad
1 lime
2 kycklingfiléer
2 morötter
1/2 paprika
125 gram champinjoner (ungefär 8 stycken)
15 cm purjolök
125 gram sockerärter
2 tomater
1 msk fisksås
lite socker
eventuellt limesaft och sambal oelek

Koka upp buljongen. Hacka chili och rör ner det i buljongen tillsammans med limeblad och pressad lime. Låt koka någon minut. Skär moroten i tunna stavar, kycklingen i bitar, champinjonerna i ganska stora bitar. Strimla paprika och purjolök. Hacka tomaterna. Häll ner morötter och kyckling i buljongen, låt koka några minuter. Häll ner champinjoner och paprika, koka någon minut till. Ha ner purjolök, tomat och sockerärtor, låt koka upp. Ha i fisksås och lite socker. Smaka av och om det behövs tillsätt mer limesaft och för styrka sambal oelek. Servera med till exempel nudlar eller ris.

Väldigt gott med det sura mot det starka. Har man inte limeblad eller fisksås kan det bytas ut mot mer limesaft och salt. Enkel och smakrik vardagssoppa som även passar till fest. Grönsaker och kött kan varieras i det oändliga. Se bara till att grönsakerna inte bli för överkokta.

1 Comments:

Blogger Lena said...

Åååh! Mera matskriverier :)Hej hej!
(kitchen.koala.nu)finns jag på då, därav den lyriska meningen :)

1:13 AM  

Post a Comment

<< Home