Monday, November 14, 2005

Glömde bort att fota söndagens mat i går, men här kommer receptet i alla fall. I början av november var det billigt med älgfärs på Ica, 59 kronor/kilot. Eftersom vi inte har tillgång till vilt vanligtvis var det roligt att köpa lite och prova. I går fixade vi hederlig svensk husmanskost. Receptet på biffarna är ett vanligt köttfärsrecept förutom att jag inte hade potatismjöl hemma.

Älgfärsbiffar med kantarellsås

400-500 g älgfärs
4 msk ströbröd
ungefär 1 dl mjölk
salt
1/2 hackad gul lök
peppar
1 ägg

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke, låt svälla i minst 10 minuter. Blanda i färsen och salta. Rör ner lökhacket och peppra. Rör ner ett ägg. Arbeta inte smeten för länge för då kan det bli segt.
Gör biffar med händer som du sköljt i lite kallt vatten (så fastnar inte smeten). Stek biffarna i smör i en panna. När de fått fin färg kan du lägga dem i en ugnsform och eftersteka tills de är genomstekta i ugnen.
När alla biffarna är klara gör du såsen i samma stekpanna:

Frysta, färska eller en burk kantareller (jag använde burkkantareller)
1/2 hackad lök
2 dl matlagningsgrädde
spad från kantarellburken
1/2 buljongtärning (jag hade bara höns, viltfond hade varit gott)
soja
salt och peppar

Stek kantarellerna och löken i pannan, häll på grädde och späd med lite spad. Häll i soja, buljongtärning och peppar. Låt koka en liten stund. Smaka av och salta och peppra mer om det behövs. Lägg i biffarna och låt dem koka i såsen ett tag.

Servera biffarna med kokt potatis, sås och kokta grönsaker, vi hade minimorötter och broccoli. Till det hade vi rårörd lingonsylt:

5 dl lingon
0,75 dl socker

Häll lingonen och sockret i ett litermått. Mixa snabbt med stavmixer (inte för mycket för då blir det sås i stället). Häll upp på en glasburk.


Maten smakade riktigt bra. Biffarna hade en annan konsistens än vanliga blandfärsbiffar, smaken var också lite "vildare". Kantareller och älg passar riktigt bra ihop. Mycket gott!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home