Friday, November 11, 2005

Just nu är risotto ett av mina favoritrecept. Det går snabbt, är enkelt och det känns ändå lyxigt. I kväll blev det jättegott, som alltid.

1 msk olja
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 dl avorioris
4 dl hönsbuljong
1 msk smör
10 champinjoner
parmesanost (knappt en deciliter)
salt och peppar
tryffelolja

Fräs pressad vitlöksklyfta och finhackad lök i en kastrull utan att det tar färg, häll i riset och fräs en kort stund. Gör hönsbuljong genom att koka upp 4-5 dl vatten och blanda i en tärning. Späd riset med buljong, börja med ungefär 2 dl. Låt koka under lock. Efter ett tag rör du runt i riset igen och rör ner mer buljong. Fortsätt så tills riset är genomkokt, men ändå krämigt. Ta av från plattan. Fräs svampen vid sidan av. Rör ner smör, parmesanost och svamp i riset. Smaka av med salt, peppar och lite tryffelolja.

Till det åt vi en sallad:
1 liten burk svarta bönor
1 rödlök
1 tomat
olivolja
balsamvinäger
hackad fryst basilika
salt och peppar

Häll av spadet från bönorna och skölj dem under kallt vatten. Hacka rödlök och tomat. Rör ihop bönor, tomat och rödlök. Häll över olja, balsamvinäger och basilika efter smak. Smaka av med salt och peppar.

Det tredje på tallriken är Mache-sallad, eller som det heter på svenska Fältsallad. Tyvärr har det svenska namnet försvunnit och ersatts av mache. Samma fenomen som för senapskål, som vi i dag kallar för ruccola i Sverige.

Till maten drack jag ett rött vin från Chile: Casillero del Diablo
Vinet var starkt i smaken, inte kraftigt men mycket syrlig smak. Det var okej.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home